Demonstrationer: Derfor går det galt i USA
Når der foregår demonstrationer i Danmark, udvikler de sig sjældent til voldelige optøjer, som man ser det i USA i øjeblikket. Hvorfor? Det handler grundlæggende om dét der foregår før demonstrationen egentlig finder sted: samarbejdet med menneskerne bagved.
30 juli, 2020 af
Demonstrationer: Derfor går det galt i USA
Event Safety


Netop samarbejdet stiller ledende Politiinspektør Peter Dahl, fra Københavns Politi, skarpt på i denne artikel.

Som en af de helt essentielle faktorer i at arbejde med mennesker, er det at forstå hvorfor de vil samles (om det er til demonstration, festival eller andet) Er deres mål at få et budskab i medierne? Eller er det at komme først ind for at være tæt på deres idol? Uanset, så kræver det forståelse og indsigt og ikke mindst en grundlæggende tillid til at de ikke altid er ude på at lave ballade.

Hvis man derimod tilgår publikum med en indstilling om at der vil opstå konflikter, kan det i høj grad påvirke udfaldet. I 2009 blev der publiceret en undersøgelse i European Journal of Social Psychology, hvor University of Bologna havde studeret Italienske politibetjentes indstilling til publikums når de samles i en crowd. Artiklen hedder ”Elaborating the police perspective: The role of perceptions and experience in the explanation of crowd conflict.”

En af de relevante resultater herfra lyder: “Police officers clearly endorsed the view that crowd should be treated as one and must be dealt with harshly methods and that their own practices are not responsible for the escalation of conflict.

Det vidner om en indstilling til publikum som man så det i de tidlige teorier om crowds. Her er det nemlig beskrevet at man ser publikumsmassen som en homogen problemfyldt og voldelig masse.

I Danmark gør vi det markant anderledes. Peter Dahl forklarer: ”Vi takler demonstrationer helt anderledes end i USA. Hvis vi når dertil, hvor vi bruger deres såkaldte 'riot techniques', har vi faktisk tabt kampen. Det er jo det sidste redskab, der er.”

Demonstrationer: Derfor går det galt i USA
Event Safety 30 juli, 2020
Del​
Arkiv