Gruppeadfærd i en pandemi
Hvad betyder tilgangen til mennesker egentlig for vores adfærd i en pandemi? Her kigger vi på nyere forskning og sammenhængen mellem indstilling og adfærd.
19 februar, 2021 af
Event Safety, Sofie Dahl


Offentlighedens opførsel og adfærd er en stor del af nøglen til at håndtere COVID-19-pandemien - det er vist efterhånden slået fast. Som i andre typer kriser og nødsituationer har der dog været tvivl om, i hvilket omfang mennesker er i stand til effektivt at engagere sig i den adfærd, man ønsker.

Denne tvivl er baseret på forældede tilgange til psykologi og adfærd - den tilgang konkluderer nemlig at mennesker ikke selv kan træffe rigtige beslutninger, og de i overvejende grad går i panik i en krise.
Mange års forskning fortæller os, at det faktisk er helt forkert.

Langt hen af vejen handler det om resiliens - og det er faktisk noget vi mennesker er overraskende stærke i. Læs fx om "kollektiv modstandskraft" her.


Gruppeadfærd og psykologi er noget, som vi fortsat vil interessere os meget for, da det danner grundlag for reaktioner og handlinger hos mennesker. Mennesker er dét, vi beskæftiger os med og ved at forstå dem, kan vi designe bedre løsninger, uddannelser og arrangementer. Derfor har dette studie fanget vores interesse.

Hvad virker egentlig?

"The UK Government messaging that justified staying at home in terms of ‘protecting the NHS’, and that promoted distancing behaviours and wearing face coverings for others (rather than the personal self), were some of the most effective."

Dette kender vi også fra den danske italesættelse af at passe godt på hinanden. Fx "At stå sammen hver for sig". Metoden vurderes altså som som værende effektiv, fordi den taler til fællesskabet og sammenholdet i en krise.

Antropologisk set, er det jo også i fællesskab med andre, at vi står stærkest - så det er ganske naturligt.

Hvad siger forskningen?

I slutningen af 2020 blev der lavet et studie omkring adfærd i forbindelse med Covid-19. Her belyses det at der stadig er rigtig meget man ikke ved - til trods for at der er lavet relativt mange undersøgelser. Dog er der en række ret interessante konklusioner, som studiet fandt frem til.

Find studiet i komplet format i bunden af denne artikel. 

  • Hav tillid til mennesker - frem for at grundlæggende tro at folk går i panik og ikke selv kan træffe beslutninger.

  • Forståelse for gruppeadfærd er essentielt at designe de bedste løsninger og få mennesker med i dem.

  • Giv klare og troværdige oplysninger fra et medlem af gruppen - de såkaldte "in-group members". Dette frem for løftede pegefingre fra omverdenen.

  • Fokusér på de fælles interesser og den identitet grupperne spejler sig i. På denne måde kan man få folk til at engagere sig i arbejdet. 

Studiet blev skrevet i oktober 2020 og det belyses at der stadig er rigtig meget man ikke ved - til trods for at der er lavet relativt mange undersøgelser. 

Studiet er udgivet af Cambridge University Press, 7. December 2020. Skrevet af John Drury, Holly Carter, Evangelos Ntontis og Selin Tekin Guven 

Læs hele studiet her
- eller hent som PDF-fil     


Event Safety, Sofie Dahl 19 februar, 2021
Del​
Arkiv